Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Νέα επιχείρηση διάσπασης του Νοσηλευτικού Προσωπικού

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
για τους ΔΕ Β. ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ
ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Η κυβερνητική πολιτική που διαρκώς σφίγγει την μέγγενη γύρω από τον λαιμό όλων των εργαζόμενων στον υγειονομικό χώρο με τις περικοπές μισθών, την εργασιακή εξουθένωση, την υπερεντατικοποίηση της εργασίας, τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης της Υγείας (δες ΕΣΑΝ ΑΕ) αποτελεί δυστυχώς πρόσφορο έδαφος υλοποίησης της λαϊκής ρήσης «διαίρει και βασίλευε»!!! Η προσπάθεια αυτή από όσους έχουν αντίστοιχα συμφέροντα και προσδοκούν την διάσπαση του πολυπληθέστερου εργατικού δυναμικού στο χώρο του Δημοσίου, δηλαδή του υγειονομικού προσωπικού, αποβλέπει ξεκάθαρα στον αποπροσανατολισμό από τα κοινά προβλήματα που μας ενώνουν, όλους εμάς που δίνουμε τον καθημερινό αγώνα για τον ασθενή σε τόσο αντίξοες εργασιακές συνθήκες.
Πρόσφατο κύημα αυτής της πολιτικής είναι και οι προσπάθειες δημιουργίας κλαδικής ψευτο-ομοσπονδίας για τους ΔΕ Β. Νοσηλευτών, τεχνική πάντως παλαιότερη ατυχώς δοκιμασμένη και γνώριμη σε όλους τους συναδέλφους (θυμηθείτε την δημιουργία ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ & ΠΑΣΟΝΟΠ εδώ και μερικά χρόνια), με αντίστοιχη επιθυμία διάσπασης. Αξίζει να αναρωτηθεί κανείς, τι είναι αυτό που φοβίζει τόσο στην διατήρηση της ενότητας όλων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία;
Είναι γεγονός ότι από την αρχή της δημιουργίας του ΕΣΥ, ο κλάδος των ΔΕ Β. Νοσηλευτών αποτέλεσε και αποτελεί νευραλγικό σημείο αναφοράς για το σύστημα υγείας. Ας μην ξεχνάμε ότι ιδιαίτερα την δεκαετία του '80 οι ΔΕ Β. Νοσηλευτών αποτελούσαν την αδιαμφισβήτητη πλειονότητα στις Νοσηλευτικές Υπηρεσίες όλων των Νοσοκομείων, δεδομένου του μικρότερου αριθμού εργαζομένων διπλωματούχων Νοσηλευτών. Η εργασιακή τους εμπειρία στήριξε το σύστημα υγείας, βοηθώντας σε πολλές περιπτώσεις τους διπλωματούχους Νοσηλευτές να γεφυρώσουν το χάσμα από την θεωρία στην καθημερινή πρακτική. Ως προς αυτό τουλάχιστον, το σύστημα τους οφείλει αναγνώριση.
Στο πέρασμα όμως των χρόνων όλα αλλάζουν και εξελίσσονται παράλληλα με την επιστημονική γνώση που προσφέρεται σε υψηλότερο βαθμό στους ΤΕ, ΠΕ Νοσηλευτές μέσα από τα περιγράμματα σπουδών της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε σχέση με τους ΔΕ Β.Νοσηλευτές μέσα από τις Σχολές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΜΤΕΝΣ, ΙΕΚ, Τεχνικά Λύκεια κ.α.). Αυτή την επιστημονική γνώση μπορεί κάποιος να την αποκτήσει με δεδομένο και ξεκάθαρο τρόπο, δηλαδή μόνο μέσα από συγκεκριμένα ακαδημαϊκά προγράμματα στα Ανώτερα και Ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η γνώση αυτή δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση, δεν χαρίζεται και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την χρησιμοποιήσει ως όψιμο «συνδικαλιστικό» επιχείρημα για την προώθηση ίδιων συμφερόντων. Γι' αυτό και το μεγάλο διαχρονικά αίτημα των Σπουδαστών στις Μέσες Νοσηλευτικές Σχολές μέσω του Πανελλαδικού αντιπροσωπευτικού τους οργάνου στο οποίο συμμετείχαν και μέλη της σημερινής Διοίκησης της ΠΟΕΔΗΝ, ήταν η δυνατότητα με κατατακτήριες εξετάσεις να φοιτήσουν στα ΤΕΙ. Όχι η ισοτίμηση των Μέσων Σχολών με τις Πανεπιστημιακές Σχολές. Είναι τουλάχιστον αντιδεοντολογική η προσπάθεια εκμετάλλευσης του κλάδου ΔΕ Β. Νοσηλευτών μέσα από διαδικασίες παραπληροφόρησης ή σκοπίμως ελλιπούς ενημέρωσης. Αυτό μοιάζει να ακυρώνει τους συναδέλφους κατηγορίας ΔΕ που με προσωπικό κόστος (οικονομικό, ψυχικό) επέλεξαν να αναβαθμίσουν την γνωστική τους επάρκεια παρακολουθώντας ακαδημαϊκά προγράμματα στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Εξάλλου θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι με παρεμβάσεις της ΠΟΕΔΗΝ στις Δημόσιες Μονάδες Υγείας, οργανικές θέσεις ΔΕ Αδελφών Νοσοκόμων (τότε) κατέλαβαν υπάλληλοι της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας με εμπειρία (Πρακτικοί Νοσοκόμοι, Επιμελητές Ασθενών κ.α.)
Η σημερινή διαμορφωμένη κατάσταση στα Ελληνικά Νοσοκομεία με τις τεράστιες ελλείψεις σε Νοσηλευτές που δυσκολεύουν την παροχή νοσηλείας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα στελέχωσης, επί της ουσίας απομυζεί και τις τελευταίες εφεδρείες αντοχής του πολυπαθούς αυτού κλάδου των ΔΕ Β. Νοσηλευτών, χρησιμοποιώντας τους τις περισσότερες φορές ως την οικονομικότερη λύση και υποχρεώνοντας τους σχεδόν καθημερινά να αναλαμβάνουν και εκτελούν καθήκοντα που δεν εμπίπτουν στα επαγγελματικά τους δικαιώματα.
Στην περίοδο των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ κανένας υπάλληλος της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας οποιασδήποτε κατηγορίας δεν βγήκε ωφελημένος.
• Με το Νέο Μισθολόγιο (Ν.4024/2010) υπέστησαν όλοι μισθολογικές απώλειες. Ειδικά οι ΔΕ και ΥΕ. Στους Νοσηλευτές ΤΕ με 10 χρόνια υπηρεσίας ο μισθός μειώθηκε 250€ (από 1.565€ στα 1.312€) το μήνα. Στις μειώσεις θα πρέπει να προστεθούν οι απώλειες των Δώρων, του Επιδόματος Αδείας και τα διάφορα χαράτσια.
• Πολυάριθμο Νοσηλευτικό Προσωπικό τέθηκε σε Διαθεσιμότητα από τα Νοσοκομεία που καταργήθηκαν.
• Με την κατάπτυστη Αξιολόγηση του Ν.4250/2014, 4281/2014 το πολύπαθο Νοσηλευτικό Προσωπικό θα υποστεί την υποχρεωτική ποσοστιαία κατάταξη σε βαθμούς. Το 15% εξ' αυτών θα κριθούν ανεπαρκείς υπάλληλοι, αν και εργάζονται μονοβάρδιες, σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης, με τσαλαπατημένα τα εργασιακά δικαιώματα.
Παρά ταύτα το Κράτος δεν αναγνωρίζει την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν και μέσω της Αξιολόγησης τους εξευτελίζει επαγγελματικά.
Το ζήτημα λοιπόν οφείλει να τεθεί στην σωστή του βάση που είναι τα εξής:
• Στελέχωση των νοσοκομείων με το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων
• Προώθηση και εφαρμογή του καθηκοντολογίου της κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας
• Εφαρμογή ειδικού μισθολογίου για όλους τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία
• Άμεση ένταξη του νοσηλευτικού προσωπικού όλων των βαθμίδων στα ΒΑΕ, με αντίστοιχη οικονομική ενίσχυση και ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά δικαιώματα (πχ 5έτη νωρίτερα σε σχέση με άλλους εργαζόμενους η πλήρης συνταξιοδότηση)
Οποιαδήποτε άλλη πρακτική όπως η μισθολογική μείωση των ΔΕ προς «όφελος» των ΤΕ, ΠΕ οφείλει να είναι καταδικαστέα και όχι αντικείμενο προς συζήτηση.
Κάποιοι έχουν δει το τυράκι και δυστυχώς όχι τη φάκα...
Η ΠΟΕΔΗΝ στρέφετε κατά των πρωτεργατών και μόνο της διάσπασης της ενότητας του Συνδικαλιστικού Κινήματος.
Ας μην σπεκουλάρουν οι διασπαστές!!!
Αναγνωρίζει την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει το Νοσηλευτικό Προσωπικό όλων των κατηγοριών σε αντίξοες συνθήκες.
Αγωνίζεται διαρκώς για την θεσμική και μισθολογική αναβάθμισή του. Δεν θα επιτρέψει την καθιέρωση μισθολογίου που θα ενισχύει φαινόμενα εργασιακού κανιβαλισμού.
Είμαστε όλοι στο δρόμο.
Με Ενότητα.
Εξάλλου στη Διοίκηση της ΠΟΕΔΗΝ συμμετέχουν πολλοί ΔΕ Β.Νοσηλευτές.
Καλούμε τους Β.Νοσηλευτές με ενότητα να αγωνιστούν μαζί μας. Εξάλλου στα περισσότερα Πρωτοβάθμια Σωματεία στα Προεδρεία συμμετέχουν ΔΕ Β.Νοσηλευτές.
Δυναμώνουμε λοιπόν τα Πρωτοβάθμια Σωματεία και την ΠΟΕΔΗΝ.
Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγωνιζόμαστε μαζί σας για...

Συνολικές προβολές σελίδας